Home  |  Vakanties  |  Links  |  Reacties


Algemeen |  Panormos |  Stalos |  Chania |  Kloven |  Stranden |  Zee |  Bloemen |  Kloosters |  Cultuur |  Dorpen |  Folklore | 

Kreta: Dorpen

Foto's van onderstaande dorpen

Beschrijving van een paar dorpen, die wij interessant vonden

Agia en Swan Lake,
Het meer van Kournas wordt als het enige zoetwatermeer van Kreta bestempeld. Niets is echter minder waar, want ten zuiden van Agia Marina ligt bij het dorpje Agia nog een zoetwatermeertje. Op slechts enkele autominuten van Chania ligt aan de doorgaande weg richting Omalos dit kleine meer, dat vroeger werd gebruikt voor de opwekking van energie. Tegenwoordig kan men er vele soorten watervogels bewonderen en tevens herbergt het een kolonie schildpadden. Rondom het meer zijn enkele taverna’s waar vanaf het terras een fraai uitzicht op het meer mogelijk is. Een mooi aangelegd wandelpad voert langs de oever en ligt enkele meters boven het wateroppervlak. Het meer is bijzonder geschikt om vogels te verkennen, een rustige oase onder de kerk van St.Constandinos en St.Eleni - vandaar de naam Agia, die 'heilig'betekent (zie ook bij "Bloemen en natuur"). Bij het meer ligt de landingsplaats van een van de vier belangrijkste parachutelandingen die de Duitse troepen maakten in 1941. Drie bataljons landden hier, met de opdracht Chania te veroveren. Het gebied rond Galatos, te bereiken door de heuvels vanuit Stalos, was het belangrijkste punt van de gevechtshandelingen; troepen uit Nieuw-Zeeland boden hier hevig verzet.

Argyroupoli,
Argiroupoli (soms ook als Argiroupolis gespeld) is een dorp even ten zuidwesten van de stad Rethimnon. Het is te bereiken als je de afslag "Episkopi 2" neemt vanaf de snelweg die loopt tussen Rethimnon en Chania en vervolgens de borden volgt. Het dorp ligt in de heuvels en er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden, zoals bijvoorbeeld een poort, vloermozaieken en veel graftombes. In de buurt zijn ook veel watervalletjes en een klooster uit de 10e eeuw met muurschilderingen uit de 12e eeuw. Argiroupoli was in de oude tijd al een stad van betekenis. In de Dorische tijd heette het Lappa. Het werd in het jaar 67 voor Christus vernietigd door de Romeinen. Lappa steunde Octavianus in zijn strijd met Markus Antonius en toen Octavianus naderhand keizer Augustus werd, beloonde hij de stad en hielp het wederopbouwen. Lappa kende vervolgens een bloeiperiode tot de 9e eeuw na Christus toen het werd vernield door de Saracenen. De stad werd weer opgebouwd en de naam veranderde in "Poli" (=stad). Tijdens de Turkse overheersing was het bekend als Gaidoropoli (Ezelsstad). In 1822 kreeg het dorp zijn uiteindelijke naam Argiroupoli. Ondanks al het geweld in en rond het dorp zijn er toch nog een aantal dingen goed bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld een Romeins mozaiek dat uit 7000 steentjes bestaat en een Venetiaanse poort. Bij de Agia Paraskevi kapel zijn overblijfselen uit de Minoische tijd (een traptrede). Ten noordwesten van het dorp zijn watervalletjes en bronnen en er is een kerkje dat in een grot is uitgehakt (de Agia Dynami). Hier vlakbij zijn ook de overblijfselen van een Romeins aquaduct, Romeinse baden en watermolens. Ten noordoosten van het dorp (volg het oude pad naast de plaatselijke school) loopt een oude Romeinse weg (op het weggetje er naar toe zitten allemaal hagedissen) langs een grote hoeveelheid Romeinse graftombes, een in een grot uitgehakt kerkje (de kerk van de vijf maagden) en een tweeduizend jaar oude plataan met een omvang van 12 meter (zelf gemeten). Al deze bezienswaardigheden liggen verspreid rondom het dorp. Argyroupoli/Lappa is ook bekend, doordat er uit avocado's allerlei zalfjes worden gemaakt en verkocht. Een aanrader is taverna "le Vieux Moulin", een oude watermolen, waar je buiten zit tussen de watervalletjes en beekjes.

Margarites.
Pottenbakkersdorp waar vroeger vooral de “pithoi“, de manshoge voorraadkruiken die als voorraadvat werden gebruikt, werden vervaardigd. Veel pottenbakkers trokken ook van plaats tot plaats over het eiland. Tegenwoordig werken hier weer ruim een tiental pottenbakkers, van wie slechts twee nog de traditionele pithoi maken. Deze vindt u aan de hoger gelegen dorpsrand links van de weg van Margarites naar Eléftherna. Er is een atelier voor sculpturen van aardewerk in het lage dorpsdeel rechts van de straat naar de kust. Ze verkopen er modern, grotendeels veelkleurig aardewerk zonder folkloristische elementen, dat hier vervaardigd is door de Duitse kunstenaar Carlos Neu-bauer: bekers, wandversieringen, bordspelen, armbanden en meer.

Melidoni,
Melidoni is een typisch Kretenzisch dorpje met authentieke Platia in een keteldal, dat zich op een afstand van 28 kilometer ten oosten van de stad Rethymnon bevindt. Het dorp ligt in het departement Rethymnon. Melidoni staat vooral bekend om de grot die men hier kan vinden op 2 km afstand tegen een berghelling, via een met 'Cave' aangegeven asfaltweg omhoog. De grotten zijn ruim, goed begaanbaar en worden sinds 1996 elektrisch verlicht. De Melidóni-grot (Spilaio tou Melidoni) is de mythische woonplaats van Talos, de bronzen reus die de kusten van Kreta bewaakte. De Melidoni-grot gold vroeger dan ook als een plek waar de goden werden aanbeden. In de Melidoni-grot zijn zijn schitterende stalagmieten en stalagtieten te zien. De grot is evenwel niet zozeer beroemd om zijn natuurschoon als om zijn tragische geschiedenis. In 1824 hebben ongeveer 370 dorpelingen, vooral vrouwen, kinderen en bejaarden, zich hier voor de Turken verborgen. Turkse troepen belegerden de grot, maar de dorpelingen weigerden zich over te geven en schoten twee Turken dood. Ter vergelding blokkeerden de Turken de ingang, om de mensen te laten stikken. Ze maakten vuur bij de ingang, waardoor iedereen binnen stikte. In een van de kamers staat een ossuarium met beenderen van een slachtoffer. Jaarlijks wordt in de kerk een herdenkingsdienst gehouden.

Sougia.
Deze voormalige vissershaven, gelegen tegen de Samaria-heuvels, groeit snel tot een toeristenoord uit. Het ligt aan het eind van een lange, kronkelende weg vanuit Chania en werd aanvankelijk ontdekt door rugzaktoeristen, maar gaandeweg zijn er steeds meer toeristen op het lange kiezelstrand, het blauwe doorzichtige water, de eenvoudige taverna's en de kust- en bergwandelingen afgekomen. De accommodatie is vrij eenvoudig. Even ten oosten van de monding van de rivier de Soüganos liggen een paar Romeinse overblijfselen van de antieke haven. Deze haven bediende de Grieks-Romeinse stad Elirós, 5 km ten noorden hiervan. Ten westen werd op de plaats waar nu de moderne kerk staat een mooi Byzantijns mozaïek ontdekt; dit bevindt zich nu in het Archeologisch Museum van Chania. Drie kilometer ten westen van het dorp liggen de klassieke Griekse en Romeinse ruïnes van de antieke stad Lissós. U komt hier per boot of te voet over de klippen (70-90 minuten).

Naar boven
© Frans Slootman 2009
Je bent bezoeker:
 S