Home  |  Vakanties  |  Links  |  Reacties


Algemeen |  Panormos |  Stalos |  Chania |  Kloven |  Stranden |  Zee |  Bloemen |  Kloosters |  Cultuur |  Dorpen |  Folklore | 
Kreta: Stranden

Foto's van Elafonissi |  Foto's van Falassarna |  Foto's van Gramvousa |  Foto's van Preveli |  Foto's van Stavros

Elafonissi. Het tropisch aandoende strand van Elafonissi (Elafónissos) is een van de mooiste van het eiland, met roze zand en turkoois water. Het ligt afgelegen in het zuidwesten van het eiland: een lange rit met haarspeldbochten. Toch is dit niet het onontdekte oord dat het vroeger was, er zijn nu restaurants, kamers te huur en in het hoogseizoen rijden de bussen voor deze plaats om. Het eiland Elafonissi is een rustiger alternatief voor het grote strand; je moet dan wel door het ondiepe water waden (maximale diepte 1 meter). Geniet ervan zolang het kan, want er zijn plannen voor de bouw van een groot hotel, hoewel de milieubeweging zich ertegen verzet. Hotel of geen hotel, de slecht begaanbare weg van Chrysos-kalitissas naar Elafonisi is nu geplaveid, en dat brengt beslist meer toeris-ten met zich mee. De fotoserie is deze keer niet voorzien van commentaar; de foto's spreken voor zich. Let vooral op de fraaie kleurschakeringen van de zee: alles tussen groen en blauw.
Een stukje historie: in 1824 zochten 850 vrouwen en kinderen een onderkomen op het eiland tegen het geweld van de Turken. De Turken echter vonden de doorgang van het vasteland naar het eiland en brachten allen om. Volgens de legende heeft het zand op het strand de rode kleur van het bloed van de slachtoffers.
Natuur: lopend op het strand kun je diverse plantensoorten ontdekken: Atriplex halmus, crithmum, maritimum, rura clepensis, ballota pseudodictamum etc. Er leeft ook een kleine kikker en diverse soorten hagedissen (beschermd). Het eiland dient als broedplaats voor de caretta-caretta (zeschildpad). Heel soms kun je er ook zeehonden uit de Middellandse Zee zien.

Falassarna, 20 kilometer ten westen van Kissamos, is een rustig dorp aan de zee met wat kleine hotels, appar- tementen en taverna's. Het is de plek van een spectaculair zandstrand, met prachtige rotsen in het water, waardoor het er een beetje sprookjesachtig uitziet. Het lijkt op een duinlandschap, met fijn zand. Falassarna is ook de plek van een oude Hellenistische haven, die omringd was door muren en die met de zee verbonden werd door een kanaal; 10 minuten ten noorden van het Falassarna strand kun je dat bekijken (zie bij "Cultuur"). Als je de heuvel afrijdt naar de westkust doemt het schitterende strand van Falasarna op, met een halfrond stuk licht zand, azuurblauw water, tot aan Kaap Koutri in het noorden.

Gramvousa en de blauwe lagune. Vanuit Kastélli Kissamou in het noordwesten vertrekken 's zomers dagelijks één of meer boten naar het eilandje Gramvousa met zijn Venetiaanse fort. Het eiland Gramvoussa ligt in het uiterste noordwesten van het eiland Kreta en is ongeveer 1 km van het vaste land verwijderd. Met de boot vaar je van de haven in Kissamos om de noordpunt van het eiland Gramvoussa heen en ziet onderweg de antieke scheepswerf Tarsana. Je kan daar duidelijk zien, dat het eiland "kantelt", doordat de aardplaten van Afrika en Europa onder elkaar doorschuiven. Daardoor lijkt het alsof de waterspiegel vroeger hoger was, zoals op de foto's te zien is. De Oostkant van het eiland stijgt met ca. 1 cm. per jaar. Op het eiland Gramvoussa bezoek je een burcht uit de Venetiaanse tijd, welke in de 18e eeuw door piraten als schuilplaats werd gebruikt. Geniet van het adembenemende uitzicht over de eilandengroep. Na een eenvoudige lunch (o.a. barbecue) aan boord gaat u naar de blauwe lagune, Balos. In deze ondiepe lagune met haarfijne schelpen- en koraalzand, heb je het gevoel in de stille Zuidzee te zijn. Je krijgt genoeg tijd om in het glasheldere turkooiskleurige water te duiken of in het beschermd natuurgebied zonder parasols en ligstoelen te genieten. Na het passeren van het schiereiland, bereik je 's avonds weer de golf van Kissamos en keer je terug in de haven.

Préveli beach. Langs het door steile wanden omgeven zandstrand stroomt de rivier de Mesopótamos naar de zee. Het strand en de rivier worden omzoomd door palmen. De rivier stroomt door de Kourtaliótiko-kloof. Je bereikt het prachtige strand aan de monding van de Kourtalióti-kloof per boot of na een steile, zware wandeling vanuit Moni Préveli. Dit strand wordt ook wel Palm Beach genoemd, naar de dadelpalmen op de oever van de Megapótomos-rivier, die bij Préveli in zee uitmondt. Het strand is buiten het seizoen zonder meer idyllisch, maar 's zomers bomvol toeristen. Naar het strand per boot: vanaf Plakias en Agia Galini. Te voet, variant 1: voor het Kato Préveli-klooster de rivier oversteken en over een slecht weggetje naar de zee rijden; vandaar een taxiboot of 10 minuten lopen naar het strand. Variant 2: tussen Kato Préveli en Piso Préveli naar de parkeerplaats hoog boven het strand rijden; vandaar 30 minuten lopen (stevig schoeisel noodzakelijk). Variant 3: vanaf de brug bij Kato Préveli door de rivierbedding lopen, waarbij u voor een deel door het water moet waden of zelfs zwemmen.

Stavros en Paleochóra. Het eerste dorp uiterst noordelijk, op het noordelijkste puntje van het schiereiland Akrotiri. De fraaie ronde baai met licht zand en rustig zeegroen water vormde het decor voor de laatste scčnes van de film Zorba de Griek. Het tweede dorp uiterst zuidelijk aan de zuidkust van Kreta. Dit voormalige vissersdorp was vroeger erg geliefd bij de hippies, maar tegenwoordig trekt Palaióchora toeristen uit alle geledingen. Het is mooi gelegen aan de voet van woeste bergen, heeft prachtige stranden en een ontspannen sfeer. Er is nog geen sprake van massatoerisme, want het ligt op een klein schiereiland, bekroond door de stenen muren van een Venetiaans kasteel. Hieronder liggen twee mooie baaien: ten oosten een beschut kiezelstrand, ten westen een lang stuk goudkleurig zandstrand, in de schaduw van tamariskbomen. Hier komen veel windsurfers.

Naar boven
© Frans Slootman 2009
Je bent bezoeker:
 S