Home  |  Vakanties  |  Lapland 2010 herfst  |  Route van de reis  |  Wetenswaardigheden  |  Reacties

Hyvää huomentaa/päivää/iltaa
(goedemorgen/-middag/-avond)


Toen wij vorig jaar zomer de rondreis door midden Lapland (het Lapland Avontuur van Voigt Travel) deden, ontstond het idee om deze streek ook eens in de herfst te bekijken, te meer, omdat ik van verschillende locaties schilderijen had gemaakt (naar foto's) van zowel de situatie in zomer- als in wintertooi. Een derde in herfsttooi zou dan een leuke aanvulling zijn.
Het zou dan een reis van minimaal twee weken moeten worden in begin september om zoveel mogelijk kans te maken op de te verwachten kleurenpracht van de Lapse herfst, de ruska *).

*) ruska is een Fins woord, dat zoveel betekent als "kleurenpracht, herfsttooi". Het is als zodanig synoniem voor dat deel van de herfst, waarin zich deze kleurenpracht voordoet. Als pars pro toto is het synoniem voor de herfst in totaal.

Aangezien het reisaanbod van Voigt Travel zich niet tot in september uitstrekt, heb ik een verzoek aan hun gedaan om een speciaal arrangement voor ons te maken. We wilden graag een vliegreis naar Rovaniemi en twee weken later terug naar Amsterdam, een klaarstaande auto op het vliegveld van Rovaniemi en een tweetal accomodaties: één week Luosto (in een kelo-hut van Scandic) en één week Salla (in een bungalow van Tuvat).
Alles werd perfect geregeld door Anne en Désirée van Voigt en ruim op tijd hadden we alle reisbescheiden binnen. Er wordt wel gezegd, dat je, als je alles zelf regelt, veel goedkoper uit bent, maar zo alles voor je te laten regelen door de experts heeft wel zijn voordelen.
Achteraf gezien zeker: we hoefden ons nergens druk over te maken, alles was van te voren goed geregeld en we hebben zeker wat dat betreft een perfecte vakantie gehad. En dan de inhoud van de reis, daar gingen we natuurlijk voor. Het begon meteen al op weg van het vliegveld van Rovaniemi naar onze eerste bestemming in Luosto. We werden zoals hiernaast verwelkomd (een regenboog, zoals je nog nooit een regenboog hebt gezien; een kleurenpoort die zich van links naar rechts uitstrekte). En dan de "omlijsting" van de weg (de bomenrijen). Het is waanzinnig mooi: een feest van kleuren, je wordt er bijna poëtisch van:


                          geel, rood, goud en oranje vuur
                          spat van de bomen naar de grond
                          in een warme gloed
                          het is herfst in Lapland: de ruska.


Die regenboog bleek een soort premonitie voor wat ons te wachten stond: eerst de kleuren rood, oranje en geel van de bomen en struiken en later groen en paars van het Noorderlicht (één van de laatste dagen, of liever nachten). Achteraf bezien toevallig die regenboog ???

Ik heb er voor gekozen om ditmaal niet een verslag van dag tot dag te doen, maar een beschrijving, gelardeerd met foto's en een geïllustreerde route, van onze trips, wandelingen en "hikes".
Aangezien onze camera's niet allebei op "Finland-tijd" gezet waren, verschilden ze een uur in tijd, zodat niet de foto's van ons beiden in de tracks verwerkt konden worden, vanwege dat tijdsverschil. Daarom zullen mijn foto's doorgaans in de geïllustreerde route verwerkt zijn en die van Christien als "losse" diashows.
Als er iemand is, die weet hoe ik de opnametijd van een individuele foto kan aanpassen (datum lukt wel), dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.

En dan nu een indruk van:

één week Luosto
één week Salla

Met foto's van Frans en Christien Slootman.
We hebben er een kleine 1800 gemaakt en
tonen een selectie (ca. één derde) hier.
Als je er meer wilt zien, kom je maar eens langs.

Voor hulp bij het bekijken van de routes:    klik hier
Voor hulp bij het bekijken van de foto's:    klik hier    (of bij de foto's rechtsonder "Help" aanklikken)

Ik zou het leuk vinden als je me een e-mail stuurt of een berichtje in ons gastenboek achterlaat.


We reisden (zoals gewoonlijk in Finland) met:     en vlogen met:    

© Frans Slootman 2010
Je bent bezoeker:
 S